פטריגיום (Pterygium) – תבלול

פטריגיום (Pterygium) – תבלול

הפטריגיום הינו תהליך שבו צומחת רקמה מהלחמית על גבי הקרנית. רקמה זו הינה שפירה ומכילה כלי דם ולכן המראה המתקבל הוא של קרום אדמדם- ורדרד המתהווה על הלחמית ומתפשט לכיוון הקרנית. המראה הוא של רקמה בשרנית , המכסה אט אט את שטח פני העין מכיוון החלק של העין הקרוב יותר לאף, לכיוון מרכז העין וצורתו דומה למשולש או טרפז.

התסמינים

לפטריגיום עלולות להיות השפעות על הראייה עקב עיוות הקרנית או לחילופין, כיסוי ערוץ הראייה. תופעות שכיחות כגון: יובש בעיניים, דמעת, אודם בעיניים, שינויים בחדות הראייה, חוסר יכולת להשתמש בעדשות מגע וגירוי של העין אופייניות לתופעה זו. בנוסף, חשוב לציין כי הפטריגיום פוגע במראה האסתטי של העין.

פטריגיום

הגורמים לפטריגיום

ידוע שקיים קשר בין אנשים הלוקים בפטריגיום לבין חשיפתם לשמש המכילה קרני UV . ההמלצה הרווחת היא להרכיב משקפי שמש ולהימנע מחשיפת העיניים לשמש.

גורם נוסף הוא הגורם התורשתי-גנטי. מחקרים מראים כי בשליש מהמקרים קיימת שכיחות מוגברת של פטריגיום במשפחות מסויימות.

ניתוח פטריגיום

הסרת פטריגיום בניתוח, זוהי פעולה כירורגית פשוטה יחסית האורכת כ-30 עד 40 דקות ומבוצעת בהרדמה מקומית. ניתוח זה מתבצע ע"י רופא עיניים המומחה למחלות קרנית. במהלך הניתוח נכרתת רקמת הפטריגיום ובאיזור הכריתה מושתלת לחמית בריאה הנלקחת מתחת לעפעף העליון של העין. את הלחמית מדביקים בדבק ביולוגי (הניתוח ללא תפרים) והאזור ממנו נלקחה הלחמית, גדל בחזרה תוך כמה ימים, כך שאין מקום לדאגה. בתום הניתוח, חובשים את העין המנותחת והטיפול הניתן לאחר הניתוח הוא טיפות עיניים ומשחה אנטיביוטית.

ניתוח פטריגיום אינו מסובך וכמעט שלא כרוך בסיכונים. הסיכון היחיד הוא צמיחה חוזרת של הפטריגיום- דבר השכיח יותר אצל צעירים.

אחוזי הצלחת הניתוח

ראשית, חשוב לציין שככל שפטריגיום מנותח בשלבים מוקדמים יותר של צמיחתו, כך אחוזי הצלחת הניתוח גבוהים יותר. ככלל, אחוזי ההצלחה בניתוח זה נעים בין 95% ל- 98%, דבר המעיד על הצלחה גבוהה בפעולה כירורגית זו.

סיבוכים אפשריים מניתוח להסרת פטריגיום

כמו בכל ניתוח, קיימת אפשרות (אמנם מזערית) לסיבוכים בניתוח היכולים לבוא לידי ביטוי בחזרת צמיחתו של הפטריגיום, שזהו הסיבוך השכיח ביותר.

סיבוך נוסף הוא האטה בקצב ההחלמה של הפצע בקרנית והופעתו של כיב כרוני מהמקום בו הוסר ראש הפטריגיום. סיבוך מסוג זה שכיח יותר אצל אנשים הסובלים מעין יבשה ו/או באנשים מבוגרים. במצב זה, ניתן טיפול במשחות לחות ובאנטיביוטיקה.

סיבוך נדיר מאוד, אך חשוב להזכירו, הוא פגיעה בשריר שמניע את העין כלפי פנים, ונמצא מתחת לפטריגיום עצמו. סיבוך מסוג זה עלול להגביל את השריר בתנועותיו ובכך לגרום לפזילה. גם במקרה זה, ניתן לתקן זאת בניתוח לתיקון פזילה.

תהליך ההחלמה מהניתוח

תהליך ההחלמה מהניתוח כרוך באי נעימות מסוימת, מבחינת הכאב שלאחר הניתוח ותחושת אי הנוחות. לאחר כיומיים, הכאבים ותחושת אי הנוחות ילכו ויחלשו, אך ילוו את תהליך ההחלמה עד היעלמותם לאחר כמספר שבועות.

את התוצאה הסופית של עין לבנה, ניתן לראות לאחר כשישה שבועות מיום הניתוח.

תופעות לוואי לאחר הניתוח

לאחר ניתוח להסרת פטריגיום עשויות להיות תופעות לוואי כגון: אודם בעין המנותחת, שטפי דם, יובש בעין ותחושת אי נוחות.

תופעות אלה אמורות לחלוף כעבור מספר שבועות.

רוצה להתייעץ?

כאן ניתן להזמין תור לבדיקה