לאחר הניתוח, תקבלו הסבר כיצד להשתמש בטיפות שקניתם טרם הניתוח. לרוב מדובר בשני סוגי טיפות, שמתחילים להזליפם לעין ביום הניתוח. חשוב לדעת שכשמזלפים טיפות, תמיד מדובר בטיפה אחת כל פעם (אם מזלפים יותר, הטיפות נשפכות החוצה – שכן לעין לא נכנסת יותר מטיפה אחת). בזילוף כמה סוגי טיפות בו זמנית, ממתינים לפחות חמש דקות בין טיפה לטיפה. בדרך כלל אין צורך לזלף טיפות בלילה, כך שמספר הפעמים שהומלץ ניתן לחלוקה בשעות בהם הנכם ערים, לאורך כל היום. לדוגמה, שלוש פעמים ביום : בוקר, צהריים וערב, שש פעמים ביום, תזלפו בערך כל שלוש שעות במהלך היום. ישנם רופאים, המכסים את העין בתחבושת, ואז מתחילים את הטיפול ביום למחרת הניתוח, לאחר בדיקת הרופא.
בדרך כלל תזומנו לביקורת למחרת יום הניתוח. במידה והרופא מבצע את הבדיקה מספר שעות אחרי הניתוח, לא תצטרכו לחזור לביקורת ביום למחרת. הבדיקה למחרת חשובה מאוד. תפקידה לוודא שלא התפתחו דלקות קשות או זיהומים בתוך העין . לכן, חשוב להגיע לביקורת ולא לנסות להתחמק בטענה כי מרגישים טוב (כך גם לגבי שאר הבדיקות בהמשך). במהלך הביקורת, תתבצע בדיקת עיניים ותקבלו הסבר על המשך הטיפול בטיפות עיניים ועל המגבלות שבעקבות הניתוח. המגבלות כוללות מאמץ גופני כגון הרמת משאות כבדים (שקיות מהסופר), התכופפות והרטבת העין. מגבלות אלה נמשכות תקופת זמן קצרה לאחר הניתוח. אין הסכמה מוחלטת בקרב רופאי העיניים, לגבי משך התקופה בה תהיו מוגבלים, אך בדרך כלל היא לא עולה על שבוע ימים. לרוב, כעבור שבוע אפשר לחזור לשגרת החיים. מגבלה הנמשכת זמן רב יותר, כשלושה עד ארבעה שבועות, היא כניסה לבריכת שחיה או לים.
חשוב לזכור, שהשיפור בראייה לא מתרחש מידית לאחר הניתוח.
כשבוע לאחר הניתוח, יחול שיפור משמעותי בראייה, אך רק לאחר כחודש ימים נוכל לקבוע את תוצאתו הסופית, ולכן מומלץ ללכת לאופטומטריסט ולהתאים משקפיים רק לאחר תקופה זו.
לא תמיד ניתן לדייק בתוצאה הסופית, מבחינת הצורך במשקפיים לאחר הניתוח. לעיתים קיימת סטייה קטנה מהתוצאה הרצויה, ולכן יש לקחת בחשבון שיתכן ותצטרכו משקפיים לאחר הניתוח, ללא קשר לסוג העדשה שהושתלה. על מנת להסביר את אי הדיוק האפשרי, אשווה את ההבדל בין הניתוח, בו מושתלת העדשה בהתאם לתוצאת המכשיר למדידת עדשה שנעשתה בבדיקה הטרום ניתוחית , לבין הבדיקה אצל האופטומטריסט. בעוד שבניתוח הרופא מקבע למקום עדשה מסוימת, הרי שהאופטומטריסט מסוגל להחליף במהלך הבדיקה עדשות עד הגעה למצב האופטימאלי והרצוי. החלפה כזו אינה מתאפשרת בזמן הניתוח.
תחושות כגון צריבה, גירוד, דמעות, הרגשת ״חול בעיניים״, הן תופעות טבעיות לחלוטין לאחר הניתוח. תופעות אלו נגרמות מהגברת היובש בעין והן חולפות לאחר תקופה שמשכה משתנה מאדם לאדם. טווח הזמנים נע בין כמה שבועות לכמה חודשים.
קיימים מספר מצבים כרוניים של העין עוד מלפני הניתוח, אשר ״מחמירים״ לאחריו. מדובר ב״ראיית נקודות שחורות״, שלרוב היו קיימות גם לפני הניתוח. אלו שינוים של הזגוגית (הג׳ל הממלא את העין) הקשורים לגיל, והסיבה שהן נראות באופן יותר ברור לאחר הניתוח היא, הסרת המיסוך של הקטרקט שמאפשר כניסת כמות אור יותר גדולה לעין וראייה יותר ברורה, לא רק של החפצים סביבנו אלא גם של ההפרעות הקיימות בתוך העין.
תלונות נוספת ושכיחות לאחר הניתוח, הן: אודם בעפעפיים, גירוד, הפרשות לבנות, צריבה ודמע. גם פה מדובר במצב כרוני קיים ,שבסיום הטיפול נוגד הדלקת שמקבלים לאחר הניתוח, מתפרץ בעוצמה שונה. מדובר בבלפריטיס – דלקת של גבול העפעף הגורמת ליובש בעיניים. הטיפול נוגד הדלקת מדכא אותה והיא מתפרצת לאחר הפסקתו. לא מדובר בדלקת חדשה שמופיעה לאחר הניתוח אלא במצב קיים שיצא מאיזון בעקבות הניתוח. הטיפול במצבים אלו הינו די פשוט: ניקוי של גבול העפעף והריסים בעזרת מגבונים מיוחדים שניתן לקנותם בכל בית מרקחת ללא מרשם רופא, שמפו אל דמע מכל סוג שהוא וטיפול בתחליפי דמעות, שגם אותם ניתן לרכוש ללא מרשם רופא. קיים מספר רב של תחליפי דמעות, ולכל אחד מהם יתרונות וחסרונות. אין אחד טוב ממשנהו , ולכן כדאי לנסות ולבדוק מה הכי מתאים לכם מבחינת ההקלה בתחושה. המלצתי היחידה היא, שעדיף להשתמש בתחליפי דמעות ללא חומר משמר. הטיפול בהם הוא לפי הצורך , בהתאם לעוצמה ולתדירות התלונות.
ראיית הילות, סנוור, וראיית צבעים יותר חזקים, גם הן תופעות רגילות אחרי הניתוח ושכיחות בסוגים מסוימים של עדשות, אך לרוב גם הן נעלמות לאחר זמן מה. זה נכון גם לגבי ראיית קשת שחורה בצד החיצוני של שדה הראייה בעין המנותחת. במידה והתופעות לא נעלמות עם הזמן (יתכן שייקח מספר חודשים), כדאי להגיע לבדיקה והתייעצות עם הרופא. קיימים טיפולים שונים לשיפור המצב.
תופעות שצריכות להדאיג אתכם לאחר הניתוח הן: כאבים חזקים בעין המנותחת, המלווים לעיתים, בכאבי ראש והקאות- זהו סימן של לחץ תוך עיני גבוה; כאבים המלווים בנפיחות ואודם של העפעפיים, הפרשה מוגלתית וירידה בראייה – סמנים המעלים חשד לזיהום בתוך העיניים. מצבים אלו מצדיקים הגעה בדחיפות לרופא העיניים.
המעקב הרגיל אצל רופא העיניים לאחר הניתוח כרוך בשלוש בדיקות: למחרת הניתוח, שבוע לאחריו ,וכעבור חודש . מדובר בבדיקה רגילה הדומה לבדיקה שלפני הניתוח. הטיפול התרופתי לאחר הניתוח מסתיים בדרך כלל כעבור חודש. זה גם הזמן לגשת לאופטומטריסט ולהתאים משקפיים במידת הצורך.
העדשה שהושתלה לכם במהלך הניתוח תלווה אתכם לכל אורך חייכם. עין אינה מזהה את קיומה של העדשה המלאכותית בתוכה, ואתם לא תרגישו בה. הראייה בדרך כלל נשארת יציבה כל החיים במידה ולא מופיעות מחלות נוספות בעין. לפעמים הקופסית שבתוכה נמצאת העדשה המלאכותית יכולה להצטלק ולהתעכר, ואז הראייה נחלשת. תופעה זאת, הידועה בשם ״ירוד משני״ , עשויה להתרחש בפרקי זמן משתנים לאחר הניתוח. טיפול בלייזר הנמשך כחמש דקות במרפאת עיניים, מחזיר את הראייה לקדמותה. מדובר בפרוצדורה בטוחה, לא כואבת ובעלת סיכונים נמוכים.
כאן אסיים ואומר בנימה אישית , שכולי תקווה שמאמר זה תרם להבנתכם את "מאחורי הקלעים" של ניתוח הקטרקט, ומזער את תחושת הלחץ והחשש. זכרו, שברוב המוחלט של המקרים, התהליך עובר בהצלחה רבה.
היו רגועים וביטחו ברופא.
שיהיה בהצלחה.